במרבית המקרים, המחלה מתפתחת בהדרגה ובאיטיות: החל מרמת סוכר בגבול העליון של הנורמה, דרך "טרום סוכרת", סוכרת קלה, וכלה בסוכרת בלתי מאוזנת לחלוטין.
תהליך זה עשוי "להימרח" על פני שנים ארוכות, וגם כאשר המחלה מתגלה, היא אינה מכאיבה, ורבים מן הסוכרתיים מתפתים להאמין שמדובר ב"בעיה מעבדתית" בלבד.
זו טעות קשה!
בסוכרת יש לטפל ולאזן החל מרגע האבחון, אחרת רמות הסוכר הגבוהות עלולות לחולל נזקים הולכים ומצטברים, המתבטאים בחסימה הולכת וגוברת של החלל הפנימי של כלי-הדם. בתחילה נפגעים כלי-הדם הקטנים ובהמשך גם הגדולים. היות שאלו הם "קווי ההולכה" דרכם מוזרם מזון וחמצן לאיברים השונים, ברור לגמרי כי נחתכת שרשרת האספקה אזי כל איבר עלול להיפגע, ובמיוחד עיניים (עיוורון), כליות (אי-ספיקת כליות), רגליים (פצעים), לב (התקפי לב), מוח (שבץ).
חד משמעית, כן!
יש לכך מספר טעמים:
למעשה, כן.
הלבלב (פנקריאס) הוא בלוטה בתוך הבטן אשר מייצרת (בין השאר) את ההורמון אינסולין. ספציפית, התאים האחראיים על ייצור אינסולין נקראים תאי בטא.
אינסולין הוא הורמון חיוני לגוף, ומסייע לבנות פחמימות, שומנים וחלבונים. מחסור מוחלט בו גורר פירוק של כל שלושת אבות המזון הללו, ומחייב טיפול באינסולין. זה מה שמתרחש בסוכרת מסוג 1 (אשר בעבר כונתה "סוכרת נעורים"), והסיבה למחסור זה היא מתקפה של מערכת החיסון על תאי בטא, הגורמת לפגיעה אנושה בהם.
לעומת זאת, אצל מרבית הסוכרתיים (סוכרת מסוג 2), הבעיה הראשונית היא "תנגודת לאינסולין", כלומר אי יכולת של האינסולין לבצע את תפקידו בצורה נאותה. "תנגודת" זו נגזרת בראש ובראשונה מאורח חיים שאינו בריא, ובמיוחד מהשמנה. בתחילת המחלה, רמת האינסולין בדם היא דווקא גבוהה, אך עם הזמן היא מתחילה לרדת, ואצל חלק מן הסוכרתיים מתפתח מחסור חלקי באינסולין.
הורמון הוא חומר המיוצר בגוף בכמות זעירה בתוך איבר שנקרא "בלוטה", ומשם הוא מופרש אל מחזור הדם, עמו הוא נישא לכל איברי הגוף ופועל עליהם.
חלק מן הבלוטות מייצרות מספר הורמונים.
כל הורמון מיוצר בבלוטה, אך לא כל בלוטה מייצרת הורמונים. לדוגמה, בלוטות רוק ובלוטות זיעה אינן מייצרות הורמונים כלל.
כמו כן, יש בלוטות המייצרות בנוסף להורמונים חומרים שאינם הורמונליים: לדוגמה, בלוטת הלבלב מייצרת גם חומרים המסייעים בעיכול, ואשכים מייצרים גם תאי זרע.
בעיקרון, ניתן לחלק את ההפרעות ההורמונליות לשני חלקים:
קיימים שני "מתווים" בתחום איזון הסוכרת: